Inchidere balcon

INCHIDERE BALCON - Cum sa aleg intre PVC, aluminiu, sticla si folie ?

  • Home
  • /
  • Inchidere balcon

INCHIDERE BALCON - EXISTA 4 METODE PRINCIPALE:

1. INCHIDERE BALCON CU TAMPLARIE DIN PVC CU GEAM TERMOPAN ( pret 4/5; nota totala 39/45 )

INCHIDERE BALCON TERMOPAN

2. INCHIDERE BALCON CU TAMPLARIE DIN ALUMINIU CU GEAM TERMOPAN ( pret 2/5; nota totala 37/45 )

INCHIDERE BALCON - exemplu de inchidere cu tamplarie din aluminiu de culoare gri antracit cu geam termopan

3. INCHIDERE BALCON CU PANOURI GLISANTE DE STICLA ( pret 3/5; nota totala 28/45 )

INCHIDERE BALCON STICLA

4. INCHIDERE BALCON CU MEMBRANA FOLIE ( pret 5/5; nota totala 23/45 )

INCHIDERE BALCON FOLIE

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

 

TABEL COMPARATIV

Punctajul pe fiecare categorie este cuprins intre un minim de 1 si un maxim de 5.

Punctajul total este obtinut din suma punctajelor de fiecare categorie si este cuprins intre un minim de 9 si un maxim 45.

PVC

Aluminiu

Sticla

Folie

Design si aspect

3 / 5

4 / 5

5 / 5

1 / 5

Dimensiuni ferestre / panouri

4 / 5

5 / 5

3 / 5

5 / 5

Intretinere si curatare

3 / 5

3 / 5

4 / 5

4 / 5

Temperatura inghet

5 / 5

4 / 5

1 / 5

1 / 5

Etansare la apa

5 / 5

5 / 5

5 / 5

3 / 5

Etansare la aer

5 / 5

5 / 5

4 / 5

2 / 5

Rezistenta termica

5 / 5

4 / 5

1 / 5

1 / 5

Rezistenta fonica

5 / 5

5 / 5

2 / 5

1 / 5

Pret

4 / 5

2 / 5

3 / 5

5 / 5

TOTAL

39 / 45

37 / 45

28 / 45

23 / 45

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

INCHIDERE BALCON CU TAMPLARIE DIN PVC CU GEAM TERMOPAN

DESCRIEREA SISTEMULUI DE INCHIDERE A BALCONULUI CU PVC

Prescurtarea PVC vine de la policlorura de vinil, care este un tip de material plastic folosit in confectionarea unor profile de tamplarie. Profilele din PVC difera între ele prin numărul de camere. Cu cât mai mic numărul de camere cu atât profilul este mai ingust și rezistenta sa termica este mai mica (cu cat rezistenta termica este mai mare cu atat este mai bine). Considerăm ca un profil cu 3 camere este ok pentru o închidere de balcon dacă nu se dorește extinderea camerei în balcon.

Geamurile termopan sunt panourile din sticla cunoscute de toată lumea, cele care de regula se montează în tâmplăria fin PVC, au mai multe foi de geam și margine etanseizata cu profil metalic și material cauciucat, negru. Panourile de geam se cheamă termopan, nu tipul tamplariei. Exista model clasic cu doua foi de geam, care are o rezistenta termica mai scăzută decât modelul tripan cu trei foi de geam. Troparul gros care se montează în profilul cu 6-7 camere are rezistenta termica bună. Dacă el încape în profilul de 3 camere, având grosime comparabilă cu a panourilor termopan cu doua foi de geam atunci ele au rezistenta termica comparabilă și dumneavoastră ați aruncat cu banii pe geam.

Aerisirea se poate face prin grilaje reglabile montate in tamplarie. Desi acest sistem este ok din punct de vedere tehnic, nu are feedback prea bun din partea clientilor deoarece trebuie sa le inchideri/deschideti dumneavoastra. Utilizatorii gasesc mai usor de aerIsit camerele fizic prin deschiderea ferestrelor.

REZISTENTA TERMICA

Rezistenta termica (*) a tamplariei din PVC variaza, de regula, intre R=0.77 m2K/W pentru tamplarie cu 3 camere si geam termopan dublu si R=1.6 m2K/W pentru tamplarie cu 7 camere si geam termopan tripan (diferind usor in functie de producator). Recomandam sa se coreleze tipul profilului, cu tipul geamului termopan, in sensul ca nu are rost sa cuplati un profil cu rezistenta termica mare cu un geam termopan cu rezistenta mica, sau invers, deoarece caldura care nu se pierde printr-un element, se va pierde prin celalalt.

(*) Cateodata furnizorul va da transmitanta termica in locul rezistentei termice. Transmitanta termica U [W/m2K] este inversul rezistentei termice R [m2K/W], respectiv U=1/R si R=1/U. Cu cat transmitanta termica este mai mica, cu atat este mai bine.

REZISTENTA FONICA

Rezistenta fonica a tamplariei variaza, de regula, intre 33Db si 48Db (cu cat rezistenta fonica este mai mare, cu atat este mai bine). Gasiti in continuare niste repere de zgomot: Discutii in soapta – 20Db; Discutie normala – 50Db; Certuri intre persoane, latrat de caine talie mare – 70Db; Trafic rutier greu – 85Db; Spatii de productie – 90Db; Zgomote grele de santier – 100Db

CONFORT OBTINUT PRIN INCHIDEREA BALCONULUI CU PVC

In primul rand, plecam de la premiza ca pierderile de căldură dintre camera de locuit și balcon sunt aceleași pentru toate scenariile din acest articol, deoarece presupunem ca nu schimbam nimic ci lucram numai cu închiderea balconului.

Tâmplăria din PVC poate avea o rezistenta termica ridicata în funcție de tipurile de profil PVC și geam termopan alese. De fapt acest sistem are cea mai mare rezistenta termica dintre toate celelalte sisteme pentru închiderea balconului prezentate în acest articol.

Temperatura balconului pe perioada verii va fi ridicata deoarece se va crea efect de sera, ventilarea pe perioada noptii este recomandata.

RISCURI POSIBILE DUPA INCHIDEREA BALCONULUI CU PVC

INFILTRATII

Un fapt întâlnit uzual sunt infiltratiile de apa pe la perimetrul tamplariei. Acest lucru se contracarează prin aplicarea petimetrala, pe la exterior a unui material etansant, elastic și rezistent la raze UV. Dacă aplicarea directa de etansant este greoaie se poate încerca aplicarea de etansant lichid rezistent UV cu o pensula de calorifer (indoita) prinsa (chiar cu holsuruburi) de un prelungitor (coada din lemn).

GLAF

Dacă în partea de jos a tamplariei nu se poate aplica deloc etansant, sau se aduna apa, atunci se recomanda montarea unui glaf. În zona mobila a tamplariei sau chiar prin zona inferioara a geamurilor va întra apa de ploaie în orice profil din PVC. Acest lucru este rezolvat de producător prin realizarea de mici gauri în exteriorul profilului prin care apa se scurge în exterior. Trebuie avut grija ca glaful sa nu acopere aceste gauri, altfel apa se va infiltra pe aici in spatele glafului, iar dumneavoastră nu veți ști cum și de unde aveți iniltratii. Îmbinarea dintre glaf și închiderea balconului trebuie etansata cu material rezistent UV indiferent de cât de mic, nesemnificativ sau inexistent pare rostul. Dacă acest lucru nu se face, când apa de ploaie se prelinge pe tamplarie când va ajunge la glaf se va infiltra și prin orice rost neetansat.

CONDENS

Aerul cald poate susține o cantitate mai mare de vapori de apa decât aerul rece. Astfel când aerul cald atinge o suprafață rece cantitatea suplimentara de vapori de apa va trece din stare gazoasa în stare lichida, apărând condensul. Pentru a fi contracarat trebuie scăzută cantitatea de vapori din casa fie prin aerisire fie prin folosirea de dezumidificatoare. Când aerisiti camerele prin balconul închis, geamurile din închiderea balconului se vor aburi. Lăsați geamurile deschise pana când acest abur dispare (10-15 minute). Dacă nu aerisiti, acest abur se va transforma în condens. Condensul se prelinge pe închiderea din PVC a balconului și poate afecta în timp finisajele de sub tamplarie. Condensul nu afectează tâmplăria din PVC și nici sticla.

PROTECTII

Profilele din PVC vin acoperite cu o folie de protectie, care de obicei este alba sau transparenta si are inscris denumirea producatorului. Dupa finalizarea santierului nu uitati sa le inlaturati. Daca nu le inlaturati, atunci soarele le va deteriora in timp si ele nu vor mai putea fi date jos decat harjaite cu un obiect ascutit.

INGHET

Temperatura din balcon va fi de inghet (0 OC) in cazul inchiderii cu tamplarie din PVC cu R=0.77 m2K/W cand temperatura din exterior va scadea sub -13 OC, iar incazul R=1.6 m2K/W cand temperatura din exterior va scadea sub -22 OC. Pentru toate cela 4 scenarii din acest articol, aceste informatii vor varia in functie  de amplasamentul balconului, volumul lui, suprafata inchiderii, spatiile invecinate balconului (atat ale dumneavoastra cat si ale vecinilor), rezistenta termica a peretilor si planseelor, prezenta unei surse de caldura pe balcon sau cat de des deshideti usile/ferestrele balconului. Calculul a fost facut pentru o logie (balcon care nu este iesit in afara) cu deschiderea de 5m, adancimea de 2.5m, inaltimea de 2.5m care se invelineaza cu alte logii inchise in acelasi mod unde nu exista surse de caldura iar tamplaria nu se deschide regulat nici in exterior nici intre locuinta si balcon, iar inchiderea balconului cu PVC ocupa toata latura lunga exterioara pe toata inaltimea ei.

INTRETINEREA INCHIDERILOR DIN PVC

Spalarea geamurilor la exterior este greoaie si va trebui folosit un prelungitor.

Ciclul de inchidere/deschidere a ferestrelor din PVC dereglează in timp piesele care asigura strângerea corecta. Astfel cel puțin o data pe an ochiurile mobile ale tamplariei trebuie reglate pentru a asigura etansarea împotriva aerului.

Etanșarea împotriva infiltratiilor de apa, făcută corect și cu material adecvat (ex. Rezistent UV la exterior) poate rezista chiar cu ani de zile peste perioada specificata de producător. Cu toate acestea în caz de infiltratii trebuie verificata și înlocuită, după caz. Nu folosiți etansante fără rezistenta UV la exterior (ex. silicon sanitar la rostul dintre glaf și tamplaria din închiderea balconului) deoarece soarele le degradeaza foarte repede (posibil chiar în câteva luni).

PRETUL INCHIDERILOR DIN PVC

In primul rand pretul difera in functie de tipul tamplariei. O tamplarie cu ochi de geam fix este cea mai ieftina, dupa care urmeaza tamplaria cu ochi mobil, batant (deschidere obisnuita), deoarece se dubleaza numarul de profile PVC, la care se adauga si balamalele. Nu este recomandata aerisirea prin ochiurile mobile batante in conditii de ploaie sau vant puternic. Cel mai scump tip de tamplarie este cel cu ochi mobil oscilo-batant. Prin ochiul oscilant se poate face aerisirea spatiului atat in conditii de ploaie cat si de vant puternic.

Al doilea considerent care afecteaza pretul tamplariei din PVC este tipul profilului si anume cu cat are mai multe camere cu atat este mai scump, cat si tipul geamului termopan. Panoul tripan este mai scump decat panoul cu doua foi de geam.

Pretul variaza intre 200ron/mp+TVA si 600ron/mp+TVA in functie ce cele de mai sus.

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

INCHIDERE BALCON CU TAMPARIE DIN ALUMINIU CU GEAM TERMOPAN

DESCRIEREA SISTEMULUI DE INCHIDERE A BALCONULUI CU ALUMINIU

Profilele de aluminiu sunt similare celor din PVC. Aluminiul este bun conductor termic, ceea ce insemna ca transmite caldura usor din interior spre exterior, sau frigul din exterior in interior, in functie de cum vreti sa priviti problema. Acest fapt duce la doua tipuri principale de profile. Primul tip de profile este in totalitate din aluminiu, iar celalalt tip este intrerupt in interiorul profilului de o portiune din PVC, ceea ce face ca partea de aluminiu de la interior sa nu se atinga de partea de aluminiu de la exterior. Al doilea tip de profil are rezistenta termica mai mare decat primul (cu cat o rezistenta termica este mai mare, cu atat este mai bine).

Geamurile termopan sunt panourile din sticla cunoscute de toată lumea, cele care de regula se montează în tâmplăria din aluminiu, au mai multe foi de geam și margine etanseizata cu profil metalic și material cauciucat, negru. Panourile de geam se cheamă termopan, nu tipul tamplariei. Exista model clasic cu doua foi de geam, care are o rezistenta termica mai scăzută decât modelul tripan cu trei foi de geam. Termopanul gros care se montează în profilul cu 6-7 camere are rezistenta termica bună. Dacă el încape în profilul de 3 camere, având grosime comparabilă cu a panourilor termopan cu doua foi de geam atunci ele au rezistenta termica comparabilă și dumneavoastră ați aruncat cu banii pe geam.

Aerisirea se poate face prin grilaje reglabile montate in tamplarie. Desi acest sistem este ok din punct de vedere tehnic, nu are feedback prea bun din partea clientilor deoarece trebuie sa le inchideri/deschideti dumneavoastra. Utilizatorii gasesc mai usor de aerusit camerele fizic prin deschiderea ferestrelor.

REZISTENTA TERMICA

Rezistenta termica (*) a tamplariei din aluminiu variaza, de regula, intre R=0.5 m2K/W si R=1.4 m2K/W in functie de tipul de profil si de tipul geamului termopan (diferind usor in functie de producator). Recomandam sa se coreleze tipul profilului, cu tipul geamului termopan, in sensul ca nu are rost sa cuplati un profil cu rezistenta termica mare cu un geam termopan cu rezistenta mica, sau invers, deoarece caldura care nu se pierde printr-un element, se va pierde prin celalalt.

(*) Cateodata furnizorul va da transmitanta termica in locul rezistentei termice. Transmitanta termica U [W/m2K] este inversul rezistentei termice R [m2K/W], respectiv U=1/R si R=1/U. Cu cat transmitanta termica este mai mica, cu atat este mai bine.

REZISTENTA FONICA

Rezistenta fonica a tamplariei variaza, de regula, intre 33Db si 48Db (cu cat rezistenta fonica este mai mare, cu atat este mai bine). Gasiti in continuare niste repere de zgomot: Discutii in soapta – 20Db; Discutie normala – 50Db; Certuri intre persoane, latrat de caine talie mare – 70Db; Trafic rutier greu – 85Db; Spatii de productie – 90Db; Zgomote grele de santier – 100Db

CONFORT OBTINUT PRIN INCHIDEREA BALCONULUI CU ALUMINIU

In primul rand, plecam de la premiza ca pierderile de căldură dintre camera de locuit și balcon sunt aceleași pentru toate scenariile din acest articol, deoarece presupunem ca nu schimbam nimic ci lucram numai cu închiderea balconului.

Tâmplăria din aluminiu are o rezistenta termica mai slaba decat a tamplariei echivalente din PVC, dar este mai rezistenta din punct de vedere structural.

Temperatura balconului pe perioada verii va fi ridicata deoarece se va crea efect de sera, ventilarea pe perioada noptii este recomandata.

RISCURI POSIBILE DUPA INCHIDEREA BALCONULUI CU ALUMINIU

Riscurile sunt asemenea celor de la tamplaria din PVC.

INFILTRATII

Un fapt întâlnit uzual sunt infiltratiile de apa pe la perimetrul tamplariei. Acest lucru se contracarează prin aplicarea petimetrala, pe la exterior a unui material etansant, elastic și rezistent la raze UV. Dacă aplicarea directa de etansant este greoaie se poate încerca aplicarea de etansant lichid rezistent UV cu o pensula de calorifer (indoita) prinsa (chiar cu holsuruburi) de un prelungitor (coada din lemn).

GLAF

Dacă în partea de jos a tamplariei nu se poate aplica deloc etansant, sau se aduna apa, atunci se recomanda montarea unui glaf. În zona mobila a tamplariei sau chiar prin zona inferioara a geamurilor va întra apa de ploaie în orice profil din aluminiu. Acest lucru este rezolvat de producător prin realizarea de mici gauri în exteriorul profilului prin care apa se scurge în exterior. Trebuie avut grija ca glaful sa nu acopere aceste gauri, altfel apa se va infiltra pe aici in spatele glafului, iar dumneavoastră nu veți ști cum și de unde aveți iniltratii. Îmbinarea dintre glaf și închiderea balconului trebuie etansata cu material rezistent UV indiferent de cât de mic, nesemnificativ sau inexistent pare rostul. Dacă acest lucru nu se face, când apa de ploaie se prelinge pe tamplarie când va ajunge la glaf se va infiltra și prin orice rost neetansat.

CONDENS

Aerul cald poate susține o cantitate mai mare de vapori de apa decât aerul rece. Astfel când aerul cald atinge o suprafață rece cantitatea suplimentara de vapori de apa va trece din stare gazoasa în stare lichida, apărând condensul. Pentru a fi contracarat trebuie scăzută cantitatea de vapori din casa fie prin aerisire fie prin folosirea de dezumidificatoare. Când aerisiti camerele prin balconul închis, geamurile din închiderea balconului se vor aburi. Lăsați geamurile deschise pana când acest abur dispare (10-15 minute). Dacă nu aerisiti, acest abur se va transforma în condens. Condensul se prelinge pe închiderea din aluminiu a balconului și poate afecta în timp finisajele de sub tamplarie. Condensul nu afectează tâmplăria din aluminiu și nici sticla.

PROTECTII

Profilele din aluminiu vin acoperite cu o folie de protectie, care de obicei este alba sau transparenta si are inscris denumirea producatorului. Dupa finalizarea santierului nu uitati sa le inlaturati. Daca nu le inlaturati, atunci soarele le va deteriora in timp si ele nu vor mai putea fi date jos decat harjaite cu un obiect ascutit.

INGHET

Temperatura din balcon va fi de inghet (0 OC) in cazul inchiderii cu tamplarie din aluminiu cu R=0.5 m2K/W cand temperatura din exterior va scadea sub -10 OC, iar incazul R=1.4 m2K/W cand temperatura din exterior va scadea sub -20 OC. Pentru toate cela 4 scenarii din acest articol, aceste informatii vor varia in functie  de amplasamentul balconului, volumul lui, suprafata inchiderii, spatiile invecinate balconului (atat ale dumneavoastra cat si ale vecinilor), rezistenta termica a peretilor si planseelor, prezenta unei surse de caldura pe balcon sau cat de des deshideti usile/ferestrele balconului. Calculul a fost facut pentru o logie (balcon care nu este iesit in afara) cu deschiderea de 5m, adancimea de 2.5m, inaltimea de 2.5m care se invelineaza cu alte logii inchise in acelasi mod unde nu exista surse de caldura iar tamplaria nu se deschide regulat nici in exterior nici intre locuinta si balcon, iar inchiderea balconului cu aluminiu ocupa toata latura lunga exterioara pe toata inaltimea ei.

INTRETINEREA INCHIDERILOR DIN ALUMINIU

Spalarea geamurilor la exterior este greoaie si va trebui folosit un prelungitor.

Intretinerea este asemenea celei de la tamplaria din PVC.

Ciclul de inchidere/deschidere a ferestrelor din aluminiu dereglează in timp piesele care asigura strângerea corecta. Astfel cel puțin o data pe an ochiurile mobile ale tamplariei trebuie reglate pentru a asigura etansarea împotriva aerului.

Etanșarea împotriva infiltratiilor de apa, făcută corect și cu material adecvat (ex. rezistent UV la exterior) poate rezista chiar cu ani de zile peste perioada specificata de producător. Cu toate acestea în caz de infiltratii trebuie verificata și înlocuită, după caz. Nu folosiți etansante fără rezistenta UV la exterior (ex. silicon sanitar la rostul dintre glaf și tamplaria din închiderea balconului) deoarece soarele le degradeaza foarte repede (posibil chiar în câteva luni).

PRETUL INCHIDERILOR DIN ALUMINIU

In primul rand pretul difera in functie de tipul tamplariei. O tamplarie cu ochi de geam fix este cea mai ieftina, dupa care urmeaza tamplaria cu ochi mobil, batant (deschidere obisnuita), deoarece se dubleaza numarul de profile aluminiu, la care se adauga si balamalele. Nu este recomandata aerisirea prin ochiurile mobile batante in conditii de ploaie sau vant puternic. Cel mai scump tip de tamplarie este cel cu ochi mobil oscilo-batant. Prin ochiul oscilant se poate face aerisirea spatiului atat in conditii de ploaie cat si de vant puternic.

Al doilea considerent care afecteaza pretul tamplariei din aluminiu este tipul profilului si anume daca are insertie de PVC sau nu, cu cat are mai multe camere cu atat este mai scump, cat si tipul geamului termopan. Panoul tripan este mai scump decat panoul cu doua foi de geam.

Pretul variaza intre 300ron/mp+TVA si 1200ron/mp+TVA in functie ce cele de mai sus.

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

INCHIDERE BALCON CU STICLA GLISANTA

DESCRIEREA SISTEMULUI DE INCHIDERE A BALCONULUI CU STICLA

Inchiderea balconului cu sticla va fi de tip glisant, pe sine si se va realiza cu foi de geam securizat avand grosimea de cca. 1cm. Este obligatorie asigurarea orizontalitatii pentru montarea sinelor.

Fiecare foaie de geam are cate doua incuietori aflate in partea sus si de jos, pe aceiasi parte pentru a asigura incuierea geamului. In functie de modelul ales, aceste incuietori pot asigura si incuierea geamului intr-o pozitie partial deschisa pentru a aerisirea balconului. Deoarece aceasta aaerisire este de tip batant, nu este recomandata in timpul ploii din cauza posibilelor infiltratii. Pot fi deschise si pliate toate foile de sticla pana in marginea balconului benficiind de deschidere totata pe perioada sezonului cald.

Dintre toate cele 4 sisteme prezentate in acest articol acesta are aspectul cel mai placut din punct de vedere estetic.

REZISTENTA TERMICA

Rezistenta termica (*) a panourilor de sticla variaza in fuctie de grosime, de regula, intre R=0.01 m2K/W si R=0.015 m2K/W (diferind usor in functie de producator). Dupa cum puteti observa, rezistenta termica este neglijabila.

(*) Cateodata furnizorul va da transmitanta termica in locul rezistentei termice. Transmitanta termica U [W/m2K] este inversul rezistentei termice R [m2K/W], respectiv U=1/R si R=1/U. Cu cat transmitanta termica este mai mica, cu atat este mai bine.

REZISTENTA FONICA

Rezistenta fonica a panourilor de sticla se invarte pe la 10Db (cu cat rezistenta fonica este mai mare, cu atat este mai bine). Mai multe informatii despre Sticla si Izolatie fonica puteti gasi AICI. Gasiti in continuare niste repere de zgomot: Discutii in soapta – 20Db; Discutie normala – 50Db; Certuri intre persoane, latrat de caine talie mare – 70Db; Trafic rutier greu – 85Db; Spatii de productie – 90Db; Zgomote grele de santier – 100Db

CONFORT OBTINUT PRIN INCHIDEREA BALCONULUI CU STICLA

In primul rand, plecam de la premiza ca pierderile de căldură dintre camera de locuit și balcon sunt aceleași pentru toate scenariile din acest articol, deoarece presupunem ca nu schimbam nimic ci lucram numai cu închiderea balconului.

In timp substanta lubrifianta de pe sine se pierde se trebuia reaplicata periodic.

Foile de geam nu pot fi lasase inchise permanent deoarece foile de geam au sus/jos niste profile metalice care  se contracta/dilata de la variatiile de temperatura, astfel ca macar de doua ori pe an foile vor trebui reasezate. Acest lucru nu deranjeaza absolut deloc daca oricum pliati foile de sticla pentru a beneficia in sezonul cald de deschiderea balconului.

Inchiderea unui balcon cu foaie simpla de sticla nu confera rezistenta termica aproape deloc, dar inchiderea ofera etanseitate la apa cat si la curentii de aer, ceea ce duce la obtinerea unei incaperi ok pentru depozitare sau petrecerea timpului. Temperatura balconului pe perioada iernii va fi mai rece decat cel inchis cu tamplarie din PVC sau aluminiu. Temperatura balconului pe perioada verii va fi ridicata deoarece se va crea efect de sera, ventilarea pe perioada noptii este recomandata.

Nu recomandam acest tip de inchidere pentru marirea incaperii de locuit pe balcon.

RISCURI POSIBILE DUPA INCHIDEREA BALCONULUI CU STICLA

INFILTRATII

Un fapt întâlnit uzual sunt infiltratiile de apa pe la partea superioara sau inferioara a sinelor. Acest lucru se contracarează prin aplicarea petimetrala, pe la exterior a unui material etansant, elastic și rezistent la raze UV (siliconul sanitar nu este rezistent UV si se strica usor de catre soare si trebuie inlocuit). Aceasta operatiune este de regula facuta de montatori, deci nu ar trebui sa aveti probleme.

In timpul vanturilor puternice se pot simti usori curenti de aer in partea de sus si de jos intre foile de sticla, chiar daca acest lucru nu deranjeaza in mod deosebit.

CONDENS

Aerul cald poate susține o cantitate mai mare de vapori de apa decât aerul rece. Astfel când aerul cald atinge o suprafață rece cantitatea suplimentara de vapori de apa va trece din stare gazoasa în stare lichida, apărând condensul. Pentru a fi contracarat trebuie scăzută cantitatea de vapori din casa fie prin aerisire fie prin folosirea de dezumidificatoare. Când aerisiti camerele prin balconul închis, geamurile din închiderea balconului se vor aburi. Lăsați geamurile deschise pana când acest abur dispare (10-15 minute). Dacă nu aerisiti, acest abur se va transforma în condens. Condensul se prelinge pe închiderea din sticla a balconului și poate afecta în timp finisajele de sub tamplarie. Condensul nu afectează in nici un fel sticla.

INGHET

Temperatura din balcon va fi de inghet (0 OC) in cazul inchiderii cu foi de sticla cand temperatura din exterior va scadea sub 0 OC. Pentru toate cela 4 scenarii din acest articol, aceste informatii vor varia in functie  de amplasamentul balconului, volumul lui, suprafata inchiderii, spatiile invecinate balconului (atat ale dumneavoastra cat si ale vecinilor), rezistenta termica a peretilor si planseelor, prezenta unei surse de caldura pe balcon sau cat de des deshideti usile/ferestrele balconului. Calculul a fost facut pentru o logie (balcon care nu este iesit in afara) cu deschiderea de 5m, adancimea de 2.5m, inaltimea de 2.5m care se invelineaza cu alte logii inchise in acelasi mod unde nu exista surse de caldura iar tamplaria nu se deschide regulat nici in exterior nici intre locuinta si balcon, iar inchiderea balconului cu sticla ocupa toata latura lunga exterioara pe toata inaltimea ei.

INTRETINEREA INCHIDERILOR DIN STICLA

Ciclul de inchidere/deschidere a foilor de sticla dereglează in timp piesele care asigura strângerea corecta. Astfel cel puțin o data pe an piesele trebuie reglate. Aceasta operatiuni intra de obicei in garantia produsului.

Spalarea geamurilor se poate face usor deoarece toate geamurile se deschid inauntru balconului.

Etanșarea împotriva infiltratiilor de apa, făcută corect și cu material adecvat (ex. rezistent UV la exterior) poate rezista chiar cu ani de zile peste perioada specificata de producător. Cu toate acestea în caz de infiltratii trebuie verificata și înlocuită, după caz. Nu folosiți etansante fără rezistenta UV la exterior (ex. silicon sanitar) deoarece soarele le degradeaza foarte repede (posibil chiar în câteva luni).

Etansarea impotriva curentilor de aer nu se poate face in proportie de 100%. In caz de vant se sint curenti usori de aer inaintru, chiar daca acest lucru nu deranjeaza in mod deosebit.

PRETUL INCHIDERILOR DIN STICLA

Pretul variaza intre 500ron/mp+TVA si 700ron/mp+TVA in functie de furnizor, tipul foilor de sticla si modelul sinelor.

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

INCHIDERE BALCON CU FOLIE

DESCRIEREA SISTEMULUI DE INCHIDERE A BALCONULUI CU FOLIE

Sistemul de inchidere a balconului cu folie este de fapt o inchidere cu membrana transparenta groasa cu prindere in capse si bride. Dumneavoastra va trebui sa asigurati si structura necesara acestui tip de prindere.

Membrana nu necesita montanti verticali intermediari si ofera transparenta continua neintrerupta.

Inchiderea si deschiderea sunt destul de greoaie comparativ cu celelalte trei sisteme.

Inchiderea balconului cu folie este cea mai ieftina varianta de inchidere a unui balcon din cele 4 analizate in acest articol.

REZISTENTA TERMICA

Rezistenta termica a membranei este neglijabila.

REZISTENTA FONICA

Rezistenta fonica a membranei se invarte in jurul a 5Db (cu cat rezistenta fonica este mai mare, cu atat este mai bine). Gasiti in continuare niste repere de zgomot: Discutii in soapta – 20Db; Discutie normala – 50Db; Certuri intre persoane, latrat de caine talie mare – 70Db; Trafic rutier greu – 85Db; Spatii de productie – 90Db; Zgomote grele de santier – 100Db

CONFORT OBTINUT PRIN INCHIDEREA BALCONULUI CU FOLIE

In primul rand, plecam de la premiza ca pierderile de căldură dintre camera de locuit și balcon sunt aceleași pentru toate scenariile din acest articol, deoarece presupunem ca nu schimbam nimic ci lucram numai cu închiderea balconului.

Inchiderea unui balcon cu folie nu confera rezistenta termica, dar inchiderea ofera etanseitate ok la apa cat si la curentii de aer, ceea ce duce la obtinerea unei incaperi ok pentru depozitare sau petrecerea timpului. Temperatura pe balcon in timpul iernii va fi cea mai scazuta dintre toate sistemele prezentate in acest articol. Temperatura balconului pe perioada verii va fi ridicata deoarece se va crea efect de sera, ventilarea pe perioada noptii este recomandata.

Nu recomandam acest tip de inchidere pentru marirea incaperii de locuit pe balcon.

RISCURI POSIBILE DUPA INCHIDEREA BALCONULUI CU FOLIE

INFILTRATII

Un fapt întâlnit uzual sunt infiltratiile de apa in timpul furtunilor violente prin partea de jos a foliei, sau prin partile laterale. Inchiderea cu folie nu este etansa la aer, iar in timpul vanturilor puternice se pot simti usori curenti de aer.

CONDENS

Aerul cald poate susține o cantitate mai mare de vapori de apa decât aerul rece. Astfel când aerul cald atinge o suprafață rece cantitatea suplimentara de vapori de apa va trece din stare gazoasa în stare lichida, apărând condensul. Pentru a fi contracarat trebuie scăzută cantitatea de vapori din casa fie prin aerisire fie prin folosirea de dezumidificatoare. Când aerisiti camerele prin balconul închis, geamurile din închiderea balconului se vor aburi. Lăsați geamurile deschise pana când acest abur dispare (10-15 minute). Dacă nu aerisiti, acest abur se va transforma în condens. Condensul se prelinge pe închiderea din sticla a balconului și poate afecta în timp finisajele de sub tamplarie. Condensul nu afectează in nici un fel sticla.a pe toata inaltimea ei.

INGHET

Temperatura din balcon va fi de inghet (0 OC) in cazul inchiderii cu folie cand temperatura din exterior va scadea sub 0 OC. Pentru toate cela 4 scenarii din acest articol, aceste informatii nu sunt definitorii si vor varia in functie  de amplasamentul balconului, volumul lui, suprafata inchiderii, spatiile invecinate balconului (atat ale dumneavoastra cat si ale vecinilor), rezistenta termica a peretilor si planseelor, prezenta unei surse de caldura pe balcon sau cat de des deshideti usile/ferestrele balconului. Calculul a fost facut pentru o logie (balcon care nu este iesit in afara) cu deschiderea de 5m, adancimea de 2.5m, inaltimea de 2.5m care se invelineaza cu alte logii inchise in acelasi mod unde nu exista surse de caldura iar tamplaria nu se deschide regulat nici in exterior nici intre locuinta si balcon, iar inchiderea balconului cu folie ocupa toata latura lunga exterioara pe toata inaltimea ei.

INTRETINEREA INCHIDERILOR DIN FOLIE

Spalarea foliei se poate face relativ usor deoarece se poate trage inauntru balconului.

Etanșarea împotriva infiltratiilor de apa, nu se poate face in proportie de 100%. In caz de purtuni violente se poate infiltra apa inauntru.

Etansarea impotriva curentilor de aer nu se poate face in proportie de 100%. In caz de vant se sint curenti usori de aer inaintru, chiar daca acest lucru nu deranjeaza in mod deosebit.

PRETUL INCHIDERILOR DIN FOLIE

Pretul foliei se invarte in jurul sumei de 125ron/mp (TVA inclus), iar pretul total cu tot cu structura variaza intre 150ron/mp (TVA inclus) si 200ron/mp (TVA inclus) in functie de furnizorul foliei si de tipul de structura ales pentru stabilizarea verticala a foliei.

ATENTIE !!! Orice sistem de inchidere balcon necesita obtinerea autorizatiei de construire conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII. Ce se poate întâmpla in cazul închiderii balconului fără obținerea prealabila a autorizației de construire puteți afla AICI.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE INTOCMIRE A DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE PENTRU INCHIDERE BALCON. Acest articol are rol de informare.

Articol redactat in anul 2023 de arhitect Vlad Dorobantu in cadrul ARC60 Atelier de Arhitectura SRL.

Call Now Button
×