Teren de vanzare

TEREN DE VANZARE - Cum sa aleg intre mai multe?

  • Home
  • /
  • Teren de vanzare

D. PACHET DRAGON – Intrebari care necesita raspuns cand vrei sa achizitionezi un teren.

ATENTIE !!! Orice constructie sau demolare necesita obtinerea autorizatiei de construire sau desfiintare conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE TRANZACTIONARE SAU VANZARI TERENURI. Acest articol are rol de informare.

 

A. PACHET PUISOR - Recomandari BASIC pentru evaluarea unui teren de vanzare.

(A.1) Pozitionarea terenului trebuie neaparat sa fie INTRAVILAN.

Un teren poate fi amplasat atat in interiorul limitei construite a unei localitati (INTRAVILAN) cat si in afara acestei limite (EXTRAVILAN). In intravilan se pot construi locuintele,  pe cand in extravilan nu se aproba decat decat ferme si anexele lor. Acest lucru se poate vedea prin analizarea unui Extras de Carte Funciara ce va fi furnizat de catre vanzator. In extrasul de Carte funciara in prima parte (“A. Partea I. Descrierea imobilului”) prima informatie va fi “TEREN intravilan” sau “TEREN extravilan”. Daca terenul de vanzare este extravilan nu veti putea obtine autorizatie de construire pentru locuinta dumneavoastra.

(A.2) Accesul la teren trebuie neaparat sa se faca pe un drum / drum de acces de minim 4m latime.

Daca drumul de acces la terenul de vanzare are mai putin de 4,00m, nu veti putea obtine autorizatie de construire. Nu sunt exceptii.

(A.3) Este recomandat ca latimea terenului sa fie de minim 12m.

Un teren este construibil numai daca are o deschidere la strada de minim 8.00m. Intre 8-10.00m se pot construi locuinte insiruite (cu calcane pe ambele parti laterale), intre 10-12.00m se pot construi locuinte cuplate (cu calcan numai pe o parte), peste 12.00m se pot construi locuinte individuale. Calcan se numeste peretele unei constructii care este construit pe limita gardului. Daca veti fi nevoit sa faceti o cladire cu calcan vi se va solicita acordul notarial al vecinului cu care veti imparti calcanul. Daca un teren de vanzare mai ingust de 12.00m va face ochiul, atunci va recomandam sa solicitati vanzatorului acordul notarial al vecinului / vecinilor in vederea unei eventuale construiri.

(A.4) Suprafata terenului trebuie sa fie minim 200mp.

Suprafata minima este de 200mp pentru un teren pe care se poate construi o locuinta izolata sau cuplata, respectiv 150mp. pentru un teren destinat construirii unei locuinte insiruite. Aceasta este o conditie legislativa.

(A.5) Adancimea terenului trebuie sa fie minim egala cu deschiderea lui la strada.

Terenul construibil are lungimea mai mare sau egala cu latimea (deschiderea) stradala. In cazul unui teren amplasat la colt pe strada, cu iesire la doua strazi, va recomandam, din experienta noastra sa considerati ca strada “principala” pe cea la care are adresa terenul.

(A.6) Cadastrul terenului trebuie sa fie conform realitatii.

Nu acceptati sa cumparati un teren pentru care apar discrepante intre situatia relatata in cadastru si realiatate. Aceste diferente, din experienta noastra pot fi de 2 tipuri:

  1. Constructii care apar in cadastru si nu exista in realitate. In acest caz va trebui sa obtineti Autorizatie de Demolare pentru actualizarea cadastrului. Documentatia va trebui sa cuprinda poze cu aceste constructii inexistente ceea ce va fi o problema.
  2. Constructii care nu sunt in cadastru si exista in realitate. In acest caz va trebui sa obtineti Autorizatie de Construire pentru intrare in legalitate. Exista de asemenea si posibiltateasa nu fie respectate cerintele legale de catre aceste constructii (forma, dimensiuni, amplasament, etc.), ceea ce va face imposibila intrarea in legalitate.

Daca doriti un teren de vanzare aflat intr-o astfel de situatie, solicitati vanzatorului sa-si actualizeze cadastrul conform situatiei din teren.

IMPORTANT!!! Nu faceti interventii (construire sau demolare) fara autorizatia necesara, pentru a nu va gasi dumneavoastra in cazurile de mai sus. Mai devreme sau mai tarziu cineva, undeva va observa discrepanta, vi se va interzice sa faceti diferite operatiuni (vanzare, intabulare, ipotecare, etc.) si va trebui remediata situatia.

ATENTIE !!! Orice constructie sau demolare necesita obtinerea autorizatiei de construire sau desfiintare conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE TRANZACTIONARE SAU VANZARI TERENURI. Acest articol are rol de informare.

 

B. PACHET CATELUS – Recomandari MEDIUM pentru evaluarea unui teren de vanzare.

(B.1) Terenul nu trebuie sa aiba istoric de alunecari de teren.

Cand alunecarile de teren au loc, ele afecteaza numai terenurile in panta. Posibilitatea unor eventuale alunecari de teren este aratata de un studiu geotehnic. Puteti presupune ca acest studiu geotehnic nu exista in posesia vanzatorului deoarece nu este un document solicitat la vanzarea unui teren. Din acest motiv sunt cateva semne vizibile care pot fi urmarite.

  1. Framantari si rupturi ale terenului pot fi vizibile pe terenurile afectate in trecut de alunecari. Aceste semne se datoreaza faptului ca nu aluneca neaparat o suprafata foarte mare a terenului. Diferentele de nivel si rupturile aparant intre partile care nu au alunecat sau au alunecat mai putin decat cele invecinate.
  2. Plasa sau sarma ghimpata din gard este mult prea intinsa pe portiuni locale. Acest lucru se datoreaza faptului ca straturile de pamant pot aluneca cu viteze sau pe distante diferite. Astfel unii popi din gard se departeaza intinzand sarma sau plasa dintre ei si cei care au ramas pe loc sau s-au deplasat mai putin.
  3. Zone cu copaci alaturati inclinati (nu doar unul) pot fi observate ocazional datorita faptului ca straturile de pamant nu aluneca in acelasi ritm in toata profunzimea lor. Radacinile fiind prinse in profunzimea straturilor de pamant nu pastreaza verticalitatea copacului in timpul unei alunecari.

(B.2) Este recomandat ca terenul sa nu tina apa

In continuare este vorba de teren mlastinos care tine apa. Cand terenul este argilos apa nu va intra in pamant pentru o mai multe zile chiar saptamani dupa oprirea ploii. Daca apa balteste perioade indelungate si dese va crea probleme precum:

  1. Noroi, mocirla si imposibilitatea amenajarii curtii fara investitii suplimentare
  2. Deteriorarea gazonului si a florilor.
  3. Presiunea apei poate scoate din pamant a bazinele subterane (ex. fosa septica vidanjabila, baziv de retinere a apei pluviale, etc.)
  4. Imposibilitarea functionarii anumitor sisteme precum fosele septice ecologice, deoarece da peste cap sensul de functionare al fosei din cauza intrarii apei prin orificiul de iesire al fosei.
  5. Infiltratii sau inundari ale subsolurilor

O solutie pentru problemele unui astfel de teren este aducerea de umplutura si pamant vegetal in cantitati mari, probabil si decopertarea locala sau totala a unor zone, dupa caz.

(B.3) Utilitatile care nu sunt la poarta sau care nu exista, trebuie construite.

Suntem cu totii familiarizati cu utilitatile necesare mentinerii confortului unei locuinte, respectiv electricitate, apa, gaze si canalizare. Orice utilitati care nu exista trebuie compensate cu sisteme alternative. Existenta utilitatilor la oarecare distanta de teren este deasemenea problematica deoarece va fi costisitor din punct de vedere financiar ca ele sa fie aduse la poarta.

(B.4) Analizati amplasamentul terenului de vanzare in functie de necesitatile si perspectivele dumneavoastra.

Recomandarea este sa va ganditi practic in ce perioada a vietii si in ce fel veti folosi locuinta:

  1. Copiii mici necesita prezenta unor gradinite in apropiese. Copiii mai mari necesita scoli de alte tipuri (invatamant primar, gimnazial, liceal) cat si un sistem de transport care sa ajunga la ele deoarece copiii dupa ce cresc vor merge singuri. Daca considerati ca veti parcurge distanta cu masina trebuie sa tineti cont de faptul ca drumul va terbui facut de doua ori pe zi, in fiecare zi, anotimp si in orice conditii meteorologice.
  2. Varstnicii au alte nevoi care trebuie asigurate, respectiv magazine in apropiere, locuri de plimbare, persoane cu care sa interactioneze. Tinerii nu au atata nevoie de socializare deoarece sunt mai activi, se deplaseaza mai usor si au servici.

(B.5) Prezenta permanenta a vecinilor este recomandat sa fie asigurata cand alegeti un teren care este de vanzare.

O casa izolata este expusa vandalizarii si furtului atat ea cat si incinta. Prezenta vecinilor care locuiesc acolo in mod curent si pot vedea prin gard in curtea dumneavoastra descurajeaza hotii.

(B.6) Lucrurile ascunse sunt scoase la iveala de certificatul de urbanism si de extrasul de carte funciara.

EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA este un document uzual in vanzari si il va solicita/obtine chiar notarul. In el puteti vedea daca terenul este intravilan sau extravilan, care sunt adevaratii proprietari, constructiile de pe teren, daca terenul este ipotecat si nu numai. Daca vanzatorul nu are acest document il poate obtine online pe loc, sau in cel mult 2 zile dupa caz.

CERTIFICATUL DE URBANISM. Ca sa construiti orice va trebui sa obtineti o autozitatie de construire. Prima etapa in obtinerea autorizatiei este obtinerea unui certificat de urbanism de la primarie. Certificatul de urbanism este in esenta o lista care enumera:

– conditiile in care se poate construi

– restrictiile pe care le impune terenul (zone de protectie a retelelor de utilitati, a cailor ferate, a autostradelor sau chiar interdictii de construire impuse de proiecte viitoare precum latirea drumurilor, etc.)

– avizele care trebuie obtinute

– studiile care trebuie facute

– documentatiile care trebuie facute

Exista si posibilitatea obtinerii unui certificat de informare care enumera toate conditiile pentru orice tip de cladire sau orice tip de destinatie care poate fi construita pe teren. Desi majoritatea specialistilor recomanda solicitarea unui certificat de urbanism pentru informare vanzatorului, noi consideram ca el este prea general si chiar si specialistii pot omite lucruri. Noi recomandam solicitarea vanzatorului a unui certificat de urbanism pentru cladirea pe care doriti sa o construiti. Certificatul de urbanism, documentatia tehnica realizata su chiar autorizatia de construire poate fi cumparata odata cu terenul.

DACA VI SE PARE CEVA DUBIOS CU TERENUL VA RECOMANDAM SA SOLICITATI UN CERTIFICAT DE URBANISM SI SA-L ARATATI UNUI ARHITECT dar acest lucru poate frustra vanzatorul, mai ales ca lumea vrea sa vanda cat mai repede si fara stres.

ATENTIE !!! Orice constructie sau demolare necesita obtinerea autorizatiei de construire sau desfiintare conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE TRANZACTIONARE SAU VANZARI TERENURI. Acest articol are rol de informare.

 

C. PACHET LEU - Recomandari ADVANCED pentru evaluarea unui teren de vanzare.

(C.1) Analizati configuratia terenului de vanzare raportata la perspectiva de viitor a investitiei

Aceasta recomandare merge “mana in mana” cu recomandarea B.3 (Amplasamentul terenului).  Recomandarea este sa va ganditi practic in ce perioada a vietii si in ce fel veti folosi locuinta. Un teren mare este frumos si poate fi amenajat in mod deosebit. Dar terenul trebuie intretinut prin plivirea florilor, tunsul ierbii, toaletarea vegetatiei, adunarea florilor, indepartarea zapezii, etc. Toate aceste lucrari devin din ce in ce mai dificile odata cu trecerea vremii si imbatranire. Nu trebuie ignorat si faltul ca un teren in panta este mai greu de parcurs pentru varstnici.

(C.2) Cheltuielile necesare construirii unei locuinte

In experienta noastra de proiectanti mpactul unei constructii se imparte in 3 categorii:

  1. Cheltuieli financiare de executie care constau in achizitia terenului si realizarea locuintei propriuzise. O locuinta costa in jur de 750euro/mp (valoare estimata aproximativa in 2023) suprafata desfasurata. Suprafata desfasurata in acest caz este suprafata fiecarui etaj in parte incluzand suprafata ocupata de pereti, terase si balcoane. La aceasta valoare nu trebuie neglijat costul terenului. Deci presupunand ca terenul costa in jur de 25000euro, iar locuinta are 100mp, ne invartim deja in jurul sumei de 100000euro (25000+75000).
  2. Cheltuieli financiare de intretinere sunt pe langa cheltuielile utilitatilor, cheltuielile periodice de intretinere a terenului, plata vecinului care se ocupa de curte daca dumneavoastra nu stati acolo cat si de reparatii a constructiei. Un exemplu personal in acest sens este faptul ca la locuinta parinteasca chemam in fiecare primavara tinichigiul sa repare jgheaburile stricate de gheata iarna pentru ca apa sa nu se prelinga pe intradosul stresinii, sa strice lemnul, dupa care fatada, etc.

ATENTIE !!! Orice constructie sau demolare necesita obtinerea autorizatiei de construire sau desfiintare conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE TRANZACTIONARE SAU VANZARI TERENURI. Acest articol are rol de informare.

 

D. PACHET DRAGON – Intrebari care necesita raspuns cand vrei sa achizitionezi un teren

(D.1) Este viitoarea locuinta intradevar o investitie?

Majoritatea oamenilor privesc construirea unei locuinte ca o investitie. Dar tinand cont de anvergura investitiei, consideram ca trebuie tinut cont de urmatoarele lucruri:

  1. Cost ridicat care trebuie achitat in scurt timp, de regula 1-2ani (perioada de construire a casei). Asa cum am explicat la punctul C.2 acesta poate fi in jur de 100000euro. Astfel putem compara cei cca. 100000euro necesari executiei si achizionarii terenului cu numar de vacante. Cei 100000euro trebuie platiti intr-un timp scurt, pe cand o vacanta scumpa s-ar invartii pe undeva pe la 3000-5000euro. Din acest calcul simplu rezulta ca realizarea unei locuinte echivaleaza cu cca. 20-30 de vacante.
  2. Costuri de intretinere ulterioara regulata care se scad din veniturile dumneavoastra regulate vor duce la diminuarea stilului de viata cu care v-ati obisnuit.
  3. Timpul petrecut la locatie va lua din timpul posibil a fi petrecut in alt loc. Odata construita o casa veti fi legati de ea si timpul petrecut in alte plimbari scurte sau vacante va scadea. Dumneavoastra fie va trebui sa mergeti personal sa intretineti imobilul, fie veti plati pe cineva sa faca acest lucru. Din experienta noastra cladire nefolosita se deterioreaza mai repede decat una folosita.

Cele de mai sus nu vor sa dezcurajere construirea unei case de vacanta, dar consideram ca aceste lucruri sunt un minim de informatii care trebuie luate in considerare inainte de inceperea lucrului. Ele sunt direct rezultate din experienta noastra personala si speram sa va ajute cat mai mult si pe dumneavoastra. Succes in continuare.

ATENTIE !!! Orice constructie sau demolare necesita obtinerea autorizatiei de construire sau desfiintare conform art. 11 din legea 50/1991. NU EXISTA EXCEPTII.

FIRMA NOASTRA NU OFERA SERVICII DE TRANZACTIONARE SAU VANZARI TERENURI. Acest articol are rol de informare.

 

Articol redactat in anul 2023 de arhitect Vlad Dorobantu in cadrul ARC60 Atelier de Arhitectura SRL.

Call Now Button
×